Produkcja musztardy tczew

Fakty dotyczące musztardy, o których nie miałeś pojęcia

Musztarda przywędrowała do nas z Ameryki, w której już na początku XX w. stała się ona nieodzownym szczegółem hot – doga.  Jednakże historia oraz fabrykacja musztardy zapoczątkowała się sporo dawniej, aniżeli mogłoby się to wydawać.  Oto parę faktów, których bez wątpienia nie widziałeś o musztardzie:
Na początek: Nasiona, z których odbywa się wytwórczość musztardy wywodzą się z rośliny o nazwie Musztardowiec.  Zarówno jej nasiona, jak i liście są niesłychanie aromatyczne. Nasiona musztardowca zwane są inaczej gorczyca sarepską, z której robiona jest znakomicie wszystkim znana musztarda sarepska
Brokuł to niezbyt daleki kuzyn musztardowca
Gorczyca jest bliskim krewniakiem z kompletnie niepodobnymi do siebie warzywami jak  brokuły, kalafior, rzepa oraz kapusta.
Antyczni Grecy oraz Rzymianie używali jej jako coś więcej niż jedynie przyprawa. Pitagoras dowiódł, że kompres z gorczycy jest fenomenalnym lekarstwem na ugryzienia skorpionów, Hipokrates użytkował pastę musztardową jako specyfik kojący ból.